Viktig med gode arbeidsklær på et bilverksted

Har du startet bilverksted? Sørg for riktig arbeidstemperatur med god ventilasjon, varmeregulering og arbeidsklær i høy kvalitet.

Har du startet et bilverksted må du sørge for at dine ansatte har det komfortabelt på jobben. I Norge har vi fire vidt forskjellige årstider, og været kan skifte opptil flere ganger på en og samme dag. Det kan være vanskelig å holde en jevn temperatur på en arbeidsplass som et bilverksted hvor de ansatte har et utfordrende fysisk arbeid. Når solen steker renner svetten fort, og når kuldegradene blir mange og vinden blåser surt trekker det fra alle kanter. De ansatte har ikke rett til å gå hjem selv om arbeidsplassen ikke har perfekt temperatur, og det finnes ingen lovfestede krav om at verkstedet må holde en bestemt temperatur til alle tider. Arbeidstilsynet anbefaler imidlertid at temperaturen innendørs ligger mellom 19 og 26 grader, og helst under 22 grader ved fysisk arbeid.

Selv om det ikke er noen spesifikke temperaturkrav har du som arbeidsgiver ansvar for å sette i gang tiltak som regulerer temperaturen så langt det lar seg gjøre. Dette er også i din egen interesse som arbeidsgiver. Når det blir for varmt eller kaldt er det lett å miste fokus, og kroppen fungerer ikke optimalt når den må anstrenge seg for å regulere temperaturen. Sørger du for at bilverkstedet har god ventilasjon og behagelig temperatur, vil du oppleve at dine ansatte jobber mer effektivt og trenger færre pauser i løpet av dagen. En annen bonus er at det kan redusere korttidssykefravær på grunn av plager som hodepine og utmattelse, og i noen tilfeller langtidssykefravær som skyldes kroniske luftveisplager og astma.

 

Godt eller dårlig fysisk arbeidsmiljø

Det er flere små og store tiltak du kan foreta deg som arbeidsgiver for å skape et godt inneklima med en komfortabel temperatur. Når det er varmt ute kan du sette opp skjermer, persienner og andre gjenstander som skjermer for solen. Flytt varmegivende utstyr og frittstående ovner unna området hvor de ansatte jobber. Sørg for at ventilasjonssystemet er i orden, og sett eventuelt opp vinduer og dører for å skape sirkulasjon. Når det er kaldt gjelder det å lukke vinduer, luker og dører, og tette igjen sprekker hvor det trekker. Du kan kjøpe noen ekstra frittstående ovner, og sørge for at radiatorene er luftet så de fungerer ordentlig.

Uansett hvor mange tiltak du setter i gang er det umulig å garantere at verkstedet alltid holder perfekt temperatur. Sørg for at de ansatte har nok arbeidsklær, og gjerne flere lag som de kan ta av eller på etter behov. Kjøp inn ekstra gensere som de kan ta på når det er kaldt, og kortermede klær når det er varmt. Velg arbeidsklær av god kvalitet i materialer som puster og regulerer kroppstemperaturen. Sørg for at de ansatte har god plass til å oppbevare klærne sine. På https://www.witre.no/no/wno/garderobeskap kan du kjøpe romslige garderobeskap med plass til flere skift og avgrensede områder for skitne og rene klær.

Noen effektive tiltak:

  • Sjekk at ventilasjonssystemet og radiatorer fungerer
  • Skaff persienner, skjermer og frittstående ovner
  • Sørg for at de ansatte har gode arbeidsklær