Kjør sikkert i vinter

Det er den tiden på året igjen, når mediene fylles opp med side opp og side ned om bilulykker som følge av dårlig forberedte biler og førere. Mange skal dessuten legge ut på langturer. Her får du oppskriften på hvordan du kan kjøre trygt med bil i vinter. 

Først og fremst er det viktig å sikre bilen, at den er klar for å kjøre på vinterføre. Det er ikke påbudt med hverken piggdekk eller vinterdekk i Norge. Men man er pålagt å kjøre med dekk som er tilpasset føret man skal kjøre på. Ønsker mann å spare noen kroner på vinterdekk kan det lønne seg å handle på nettet hvor det finnes flere sider som for eksempel Vinterdekk Dekk365.

Mange dekkforhandlere på Sørlandet venter på kundene og snøen.

Hos Dekkmann i Kristiansand ligger vinterdekkene stablet og avdelingsleder Morten Aateigen bekrefter at salget av vinterdekk går tregt i disse dager.

– Ja, folk kjører rundt på sine gamle dekk og legger ikke merke til at de har dårlige vinterdekk, fordi det ikke er snø og glatt, sier Aateigen.

VinterkjøringNår de riktige dekkene er sikret, er det viktig å sørge for at det er riktig lufttrykk i dekkene både med tanke på sikkerhet, miljø og økonomi. Ha dessuten med deg reservehjul og dekkrens. Saltet som strøs på veiene og annen forurensing gjør at hjulene blir glatte, så rens før du reiser hjemmenfra og rens igjen før du eventuelt kjører opp på fjellet.

Sjekk også batteriet på bilen før du legger ut på langtur. Rengjør batteriet og er det mellom 5 og 7 år gammelt er sjansen stor for at det ikke tåler en vinternatt med mindre det har blitt vedlikeholdt og brukt daglig. Husk også at det er best å bruke lettløpsolje på vintere, da starter bilen mye raskere!

Pakker du for langtur er det en del ting det er verdt å huske. Pakk det tyngste på bunn av bilen og fest alt sammen godt. En hard gjenstand som ligger løst kan være livsfarlig om man skulle kræsje. Sørg også for at du har med varseltrekant, refleksvest, varme klær og noe mat og drikke. Men blir du stående fast i en fjellovergang og det er langt til nærmeste spisested er dette gull verdt.

God tur!