Hvordan kjøre bil i vintermørket

Når dagene blir kortere og vintersesongen står for døren, blir det en stadig større utfordring å kjøre bil. Fotgjengere, syklister og dyr kan fort bli vanskelige å se. Dermed kan farlige situasjoner oppstå. På grunn av dette blir mange bilkjørere engstelige for å kjøre, men heldigvis er det mye du som bilist kan gjøre for å unngå å havne i farlige situasjoner i vintermørket.

  • kör bil på natten på vägenVed å bruke billysene riktig vil kjøringen straks bli mindre skummel og utfordrende. Bruk av fjernlys oftere vil være gunstig, og kan gjøre det enklere å oppdage for eksempel fotgjengere tidligere. Husk imidlertid på å bytte til nærlys når du møter andre bilister for å unngå å blende dem.
  • Når du har dårligere sikt, er det viktig å senke farten. På denne måten vil sannsynligheten øke for at du oppdager farer i god nok tid til å stoppe bilen før noe ubeleilig inntreffer. Om noe skjer vil også skaden kunne bli mindre dersom du holder lav fart.
  • Å kjøre i mørket krever økt konsentrasjon, og er mer slitsomt enn å kjøre i lys. Derfor er det viktig at du er opplagt og uthvilt når du skal kjøre i mørket. Om du av en eller annen grunn må ut å kjøre når du er trøtt, bør du skru på radio eller musikk og ha høyt volum for å holde deg opplagt.
  • Hold god avstand til andre bilister. Avstanden kan være vanskeligere å vurdere i mørket enn i dagslys, og dette vil derfor minske faren for å kollidere med en annen bil.
  • Sørg for at bilen er godt utstyrt og at det ikke er noen mangler på bilen. På vinteren forverres kjøreforholdene i form av snø, is og regn. Derfor vil det være vesentlig at bilen er i god stand slik at det ikke oppstår farlige situasjoner.

Dette er noen av tipsene du bør følge for å ferdes trygt i trafikken i vintermørket. Det finnes mange flere ting du kan gjøre som også bidrar til trygg kjøring, men de ovennevnte tipsene er alfa og omega. Å følge disse rådene kan forhindre at ulykker inntreffer.