Noen av de nyere bilene de siste årene har blitt solgt med startsperre. Nå har politiet konkludert med at dette er en av årsakene til nedgangen i biltyveri.
I politiets Kommenterte STRASAK tall 2012 står det at det i 2012 ble anmeldt 8943 brukstyveri av motorkjøretøy, og sammenligner man med tallene fra 2011 er dette en god reduksjon på 14.8%. Av disse var det brukstyveri av bil som gikk kraftigst ned. I 2008 var det 6 952 tyveri av biler, men i 2012 var det bare 4 707, hvilket er en nedgang på 32.3%. Så hva er årsaken til at er såpass mye mindre biltyveri nå?
Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF forklarer DinSide at bilene stadig blir vanskeligere å stjele og en av årsakene til dette er den såkalte startsperren. Informasjonssjef i Gjensidige sier det samme til DinSide. Forsikringselskapene mener at deres fokus på forsikringsvindel også har gjort det vanskeligere for tyver eller bileiere å utføre nettopp dette. En annen ting som trekkes frem er at folk er flinkere å gjemme verdisakene.
Sjanseløse mot profesjonelle tyver?
Men ikke alle er like enige i at startsperren gjør det vanskeligere for tyvene. I januar 2013 slo Oslo tingrett fast at avansert elektronikk som ble tatt i bruk for å gjøre det umulig å starte moderne biler, nærmest er verdiløs.
Dette kom frem etter at en polsk mann saksøkte et forsikringselskap for at de ikke ville betale ut forsikringsummen på 165 000 etter hans bil forsvant høsten 2011. Ifølge det som står i dommen, er til og med de mest avanserte bilene sjanseløse mot profesjonelle tyver. Det finnes nemlig et dataprogram man kan kjøpe på nett til rundt 200 000 kr, som gjør at man kan få kontroll over den elektroniske hjernen til bilen ved bare noen tastetrykk. Programmet lastes ned på Iphone og den kobles så til tenningslåsen på bilen. Dette er veldig populært spesielt i Øst-Europa. Det hele skal ifølge sakkyndiges vitnemål, ta omtrent ti minutter.
Så om man skal tro på dommere, sakkyndige, forsikringsselskap og NAF er disse automatiske startlåsene bra for å stoppe de tyvene som ikke har det tekniske utstyret og ferdighetene for å overkjøre startlåsen. Vi gir deg fem tips for å unngå innbrudd i bilen!
- Lukk og lås alltid bilens dører og vinduer når du forlater den.
- Vær bevisst når du velger parkeringsplass. Finnes det overvåkningskamera? Er det mye tagging i området? Parker på godt opplyste plasser.
- Bruk rattlås! Dette gjør det vanskeligere for tyven å planlegge tyveriet og gjennomføre det. Det vil ta lengre tid og kreve mer ressurser fra tyven.
- Befinner du deg i et område med mye kriminalitet er det lurt å koble fra ledningen til batteriet eller tennspolen. Problemer med å starte bilen virker avskrekkende på tyver.
- Gjem verdisakene dine!
Hvorfor gjemme verdisaker?
Mange tenker ikke på at det å ha verdisaker liggende åpenlyst kan inspirere personer som ikke nødvendigvis vil ha bilen, til å gjøre innbrudd. Det er viktig å gjøre bilen så lite attraktiv som mulig for både innbruddstyver og tyver. Et annet smart triks er å ha et musikkanlegg der fronten kan fjernes. Uten fronten er ikke anlegget noe verdt for innbruddstyven.